dijous, 17 de desembre del 2009

TANCAMENT DE L'ASSIGNATURA I AVALUACIÓ






Avaluació del blog
Aquesta assignatura m’ha donat la oportunitat de poder treballar amb una eina de treball personal com són els blogs, una eina que fins al moment no desconeixia però que no havia utilitzat mai com a recurs pel meu propi ensenyament i aprenentatge. De l’experiència puc dir que al principi em va costar entendre la finalitat d’aquesta eina de treball, a més a més, s’hi va afegir la seva creació en la qual em vaig fer una mica d’embolic, però al llarg dels mesos en els quals l’hem utilitzat en l’assignatura puc dir que m’ha suposat una bona eina de treball personal, la qual m’ha ajudat a fer més propers o més significatius tots els aspectes treballats entorn a la interculturalitat i a estructurar els diversos continguts demanats en l’assignatura.
Les activitats demanades per a realitzar en el blog les trobo molt encertades ja que moltes han estat d’anàlisi o reflexió d’una activitat prèvia realitzada en l’assignatura i el fet de poder fer una reflexió personal en el teu blog ajuda a entendre millor la tasca que has realitzat anteriorment i a poder compartir dubtes, opinions, comentaris, etc...
Alhora, el fet de poder treballar amb aquesta eina et dóna una certa “llibertat d’expressió” davant del que s’està aprenenent i on hi pots afegir imatges, links diversos, vídeos... i tot això fa que sigui un recurs motivador per a treballar ja que és més personal.
Pel que fa a la continuïtat del blog és un aspecte que sincerament, encara no tinc massa clar, ja que per una banda m’agradaria dir que seria interessant continuar utilitzant-lo per a fer divulgació sobre temes relacionats amb la interculturalitat o per a introduir informacions diverses, però per altra banda, malauradament amb el poc temps del qual disposo actualment entre família, feina, formació, etc. no ser pas si ho faré. El que si que faré serà guardar tota la informació referent a creació i utilització del blog com a eina de treball per als meus alumnes, inclús com a recurs d’aula per a poder utilitzar en un futur proper.



Avaluació de l’assignatura Interculturalitat i educació
Pel que fa a la valoració final de l’assignatura cal dir que valoro molt positivament el treball transversal que s’ha fet entorn a tots els seus continguts i que és un d’exemple que es podria seguir en moltes altres assignatures.
L’assignatura m’ha ajudat a desenvolupar un senzill concepte que tenia entorn a la interculturaltat, poguent entendre, analitzar i reflexionar entorn a totes i cada una de les dimensions que engloba la interculturalitat i atenent a la importància dels matisos en els conceptes a tractar.
Tal i com comentava en les meves expectatives de l’assignatura, aquesta m’ha donat més recursos per a afrontar el dia a dia com a persona, com a professional de l’educació i com a futura psicopedagoga entorn a la interculturalitat que forma un eix transversal molt important en la nostra realitat.




MOLT BONES FESTES A TOTS I TOTES!




Reflexions entorn a les noves tecnologies


Hola companys/es!


Us facilito un enllaç en un vídeo del youtube que he trobat molt conscís en la informació que dóna i que ens pot fer reflexionar entorn a l'ús de les noves tecnologies i en la utilització de blogs per exemple! Espero que us agradi!

http://www.youtube.com/watch?v=VI5Wjnp4mJk&feature=player_embedded

diumenge, 13 de desembre del 2009

4. AVALUACIÓ DE RECURSOS


Tal i com es demana facilito un enllaç directe a la Webquest “ Ei, i tu qui ets?" que hem creat juntament amb la Tània Casanova i la Judit Plaza en l’activitat de la PAC2.

http://phpwebquest.org/newphp/webquest/soporte_tabbed_w.php?id_actividad=2783&id_pagina=1

1. La nostra Webquest va dirigida a l’alumnat d’ESO (3er i 4art) i es proposa realitzar una tasca de recerca d’informació del seu entorn més proper per petits grups de 3 o 4 alumnes on investiguin i alhora coneguin la gent amb la qual conviuen el dia a dia i les seves característiques més indentitàries d’una forma motivadora: utilitzant diversos tipus d’enregistrament d’informació: cameres de vídeo, cameres de fotografies, Internet... Amb la finalitat de recollir tota la informació en un vídeo realitzat amb el Movie Maker i presentar-lo a la resta dels companys per després poder fer una reflexió conjunta. Per tant, l’objectiu de la WQ és realitzar un apropament a la interculturalitat partint de la pròpia realitat.

2. Valoració de la webquest com a eina que pot incidir especialment en habilitats de caràcter intercultural.

La webquest és un recurs que pot ajudar a facilitar una via per a poder treballar com a docents habilitats de caràcter intercultural en els alumnes. Tot dependrà de com es plantegi l’activitat però es pot motivar als alumnes a treballar d’una manera més autònoma fomentant l’autoaprenentatge i l’autonomia de manera que els ensenyaments seran més significatius i funcionals per a ells. Alhora es pot potenciar la dinàmica de grups a partir de diverses metodologies: grups de treball, treball cooperatiu... el qual permetrà que els alumnes aprenguin o fomentin habilitats de comunicació amb el seu entorn i el grup d’iguals, fomentant el respecte, el diàleg, el pensament crític i una visió més relativista del món que ens envolta.

3. Per què és important saber catalogar recursos?


És important saber catalogar recursos ja que vivim en la societat de la informació i per tant, és molt important aprendre a aprendre i per a fer-ho una de les estratègies a utilitzar és la de saber seleccionar, classificar i gestionar la informació i per tant els recursos per poder arribar a ser conscients del nostre propi autoconeixement en referència a tots els estímuls (recurs, informacions) que rebem. Fent referència a aquest fet la metàfora que utilitza J. Pozo defineix molt bé la importància de saber seleccionar aquesta informació:
“Sufrimos una cierta obesidad informativa, consecuencia de una dieta poco equilibrada y confusa, por lo que debemos someternos cuanto antes a un tratamiento capaz de proporcionar nuevos procesos y estrategias de aprendizaje que adecuen la dieta informativa a nuestras verdaderas necesidades de aprendizaje, a riesgo de que, por miedo a esa obesidad descontrolada, caigamos en una bulimia informativa que nos haga rechazar o vomitar toda la información que recibimos.”

INFORME PERSONAL PAC3


Facilito l'enllaç de la Webquest analitzada: EL MEU MÓN


http://phpwebquest.org/wq25/webquest/soporte_mondrian_w.php?id_actividad=31174&id_pagina=1


La webquest "El meu món" que he avaluat en l’activitat de la PAC3 ens presenta una activitat per a treballar amb els alumnes d'una forma força autònoma, partint dels coneixements previs d'aquests i d'un treball en petit grup on construiran cadascú el seu món amb els seus signes identitaris ( bandera, llengua, normes, etc...).
La utilització d'aquest tipus de recurs i per tant, d'una metodologia motivadora, didàctica i que fomenta l'ús de les TIC, com són les webquests, ens ajudaran a desenvolupar diverses competències bàsiques en l'alumnat que incidiran directament en el potencial educatiu del recurs.
Aquest recurs se situa en un nivell d'interculturalitat bàsic o d'intercanvi de coneixements entre diferents cultures, la qual permet la comprensió mútua mínima entre les diferents parts per promoure el diàleg entre alumnes i on la funció del mestre/a és molt important per regular els nivells d'ensenyament i aprenentatge. En aquest cas, es treballen aspectes relacionats amb les cultures i els trets identitaris en general d'aquestes a partir del coneixement social global del món que ens envolta. Es parteix per tant, d'una visió etnocentrista, és a dir, cada alumne treballarà a partir dels seus coneixements previs i per tant, des del seu punt de vista, però aquest etnocentrisme amb el treball en petits grups i la posada en comú de diverses idees per a crear un món comú anirà agafant un caràcter més relativista al llarg de l'activitat. Des d'aquest punt de vista es treballarà doncs l'autoaprenentatge i l'autonomia.
Així mateix, el recurs està orientat també cap a un nivell mitjà o de resolució de conflictes de valors entorn a la interculturalitat, resolent les dificultats o problemàtiques a partir del contacte entre diverses cultures o el diàleg entre elles. En aquest cas observem que en l'activitat es treballa en petits grups on els alumnes s'han de posar d'acord, han d'interactuar i conscensuar uns acords per a crear el seu món, i per tant, han de cooperar per a trobar solució al repte que se'ls ha plantejat potenciant el seu pensament crític.
La webquest "El meu món" vol fomentar una visió oberta i respectuosa entorn a les diferents cultures a partir de la creació de móns ficticis on els alumnes han de pactar i després explicar als companys, on s'entengui que la diversitat cultural és un fet positiu. Des del meu punt de vista, en aquest punt penso que la webquest dóna poca eines per a fer significatius aquests conceptes i per a traspassar els coneixements i reflexions fetes durant l'activitat cap a la realitat que envolta als alumnes. I fomenta més una visió multicultural, on la diversitat cultural és un fet però on són evidents les particularitats i diferències entre cultures.
Tot i que el recurs presentat anteriorment ens mostra una activitat força motivadora per als alumnes també s'han de considerar les limitacions o dificultats que presenta segons el meu punt de vista:
- En aquest cas, cal tenir en compte que va dirigida a alumnes d'ESO i per tant, estaria bé que els grups de treball els poguessin formar els propis alumnes amb orientacions del mestre, i no que sigui aquest qui formi els grups sense deixar l'oportunitat als alumnes de fer-ho.
- L'activitat pot ser molt interessant però alhora les conclusions que se'n poden extreure els falta significativitat, seria bo que com a tasca de finalització es treballés una mica envers la realitat que ens envolta a partir d'exemples reals que puguin ser significatius pels alumnes i així poder entendre l'objectiu real de l'activitat.
Els aspectes que es podrien millorar serien:
- Ampliació de recursos per a la recerca d'informació dels alumnes i orientació.
- Ampliació i més especificació de la guia didàctica dirigida als mestres.
- La graella d'avaluació podria tenir un format amb línies que delimitessin cada apartat que facilitaria la seva visualització.
- Justificació (format) del text escrit.
- Més imatges en els diferents apartats de la WQ per fer-la més atractiva visualment.

Personalment valoro aquest recurs positivament, penso que pot ésser una eina molt motivadora per als alumnes per treballar aspectes de la interculturalitat a l'aula que després es poden plasmar en la realitat que envolta als alumnes i fer-los reflexionar entorn a això.

4. Finalment, valoreu què us han aportat la PAC2 i la PAC3 per a la vostra futura activitat professional com a psicopedagogs/gues

La realització d’aquestes dues PAC’s m’ha aportat molts recursos que en una futura activitat com a psicopedagoga em poden ser molt útils per ajudar a orientar i a construir una dinàmica d’aprenentatge basat en les competències bàsiques i que tingui un caràcter motivador i engrescador per als alumnes i sigui alhora un recurs per al professorat.
L’ús de les TIC les TAC és un recurs cada vegada més utilitzat i més estès entre la comunitat educativa i representa un recurs molt motivador per als alumnes, que pot fomentar aspectes com l’autoaprenentatge, el diàleg, la cooperació.. si el mestre/a juga una bona funció de mediador. Tot i això, cal dominar bé els diferents aspectes de les noves tecnologies per a dur a terme activitats significatives per als alumnes i disposar en els centres dels recursos materials per a poder-ho dur a terme.





dimecres, 18 de novembre del 2009

3. Seguiment i evolució de la Webquest


La primera dificultat a l’hora de posar en marxa aquesta PAC va ésser situar-me en el context i entendre i informar-me sobre les Webquests. És un recurs que sabia que existia però mai n’havia posat en pràctica cap, i al principi em va resultar una mica complicat d’iniciar. Cal a dir que el material enviat per la consultoria m’ha estat de gran ajut en aquest aspecte ja que no tant sols poder seguir pas a pas la creació d’una WQ sinó el fet de poder visualitzar WQ d’alumnes d’altres semestres m’ha ajudat molt a fer-me una idea del que se’ns demanava i de la riquesa d’aquest recurs atenent a les seves funcions didàctiques i motivadores envers al professorat i a l’alumnat.

Tot i això, la “novetada” d’utilitzar un recurs com les WQ, molt nou per mi, ha fet que hi hagi presència d’algun problema tècnic per accedir a l’espai WQ i dubtes entorn a com penjar la informació ja realitzada a la Web de manera satisfactòria.

Alhora de treballar els aspectes conceptuals de la PAC, em cal dir que en certs moments he tingut una mica de confusió amb els termes a tractar i a utilitzar ja que hi ha molts matisos i a vegades la informació que vols transmetre es veu distorcionada per aquest aspecte. En aquest sentit, la tasca en aquesta segona PAC és més fluïda gràcies al treball previ que vam poder realitzar a la primera pac, on ens vam situar entorn als conceptes interculturalitat i derivats i vam fer un anàlisi reflexiu de tots els conceptes que ara estem posant en pràctica.

Pel que fa al treball amb grup, el valoro com a molt enriquidor. En un primer moment ens va costar posar-nos en marxa però ben aviat van començar a sorgir les idees i no va ser massa dificultós posar-se d’acord. Entre els diferents membres del grup hem anat realitzant les tasques de manera conjunta, completant o modificant les propostes de cadascú. Alhora, quan hi ha hagut algun dubte els altres membres del grup han ajudat a trobar resposta al fet o oferint recursos per a solucionar-ho.
Hi ha un ritme de treball dinàmic que ha permès que tinguem pràcticament l’activitat acabada amb petits retocs a perfilar.

dimecres, 14 d’octubre del 2009

2. Debat




El debat dut a terme com a part de la primera PAC d'aquesta assignatura ha resultat ser una molt bona porta d'entrada envers el tema en qüestió i a la seva posterior reflexió per a poder arribar a conclusions més elaborades i definides que en un principi em podria plantejar. Tant com a mestra i com a persona el debat ha resultat ser una eina més que profitosa per a començar a fer un "tastet" de la complexitat del terme en qüestió "la interculturalitat", de tots els termes associats, i de les accions que com a professionals i mestres som partíceps al llarg del nostre dia a dia envers a la realitat canviant que ens envolta i al gran moviment social dels últims anys.


A vegades les coses semblen més senzilles del que poden ser en realitat i això és el que m'ha passat amb el debat, un debat inicial que va començar amb una pregunta força concreta s'ha anat desenvolupant d'una manera extraordinària gràcies a les reflexions i contrapunts de tots els participants del mateix, fet que personalment valoro com a molt positiu, interessant i convençuda de que aquest debat ha resultat ser una eina realment útil per a l'aprenentatge personal i col·lectiu.

Potser no hem arribat a acords o a punts de vista propers entre els participants però tot i això penso que gràcies a aquest fet tots i totes hem pogut reflexionar més profudament envers el que s'anava plantejant i ens hem enriquit mútuament de tot allò que ha anat sorgint.

L'única dificultat entorn al debat és que el fet de ser força participants, tot i que és més enriquidor, a vegades tenies tal quantitat de missatges per a llegir que no podia aprofundir tal i com m'hagués agradat en totes les aportacions fetes pels companys/es.




dimarts, 22 de setembre del 2009

INICI

Aquest blog ha estat creat per a poder treballar dins de l'assignatura d'interculturalitat i educació de la Universitat Oberta de Catalunya.
És la primera vegada que treballo utilitzant aquest sistema i vaig una mica perduda, tot i que penso que és molt important la utilització de les TIC com a recurs d'aprenentatge tant per petits com per grans.
Les expectatives personals entorn a aquesta assignatura són altes, penso que l'eix central de l'assignatura està basat en una realitat que tots nosaltres estem vivint com a professionals de l'educació i com a membres de la societat i que és tant canviant i diversa que a vegades costa trobar resposta a les diferents dinàmiques en què et veus immers.
Segons el meu punt de vista la interculturalitat en la educació és un repte que com a professionals hem d'afrontar dia a dia i a vegades és molt difícil arribar a tots els obejctius que et proposes tant sols pel fet que moltes vegades no tens la suficient informació ni recursos per a atendre-la amb èxit.

dijous, 17 de setembre del 2009

Benvinguda!

Benvinguts i benvingudes al meu blog!